Over mij

Je zorgt beter voor anderen dan voor jezelf

Je zorgt heel goed voor anderen, vaak beter dan voor jezelf. Je voelt de behoeften aan van je collega’s, gezinsleden en vrienden en doet je uiterste best om het voor hen zo goed mogelijk te doen. Je stelt alles in het werk om te voorkomen dat je kritiek krijgt, of het gevoel van falen. Je eigen behoeften voelen en die serieus nemen schiet erbij in. Misschien voel je zelfs niet meer wat jouw behoeften zijn.

Jouw lat ligt hoog. De behoefte aan controle is aanwezig. Je hebt het druk, ervaart steeds te weinig tijd en ontspannen schiet erbij in. Je leeft in je hoofd en je lijf gaat protesteren, je hebt pijnlijke spieren, hoofdpijn of andere lichamelijke klachten. Je slaapt minder goed dan vroeger. Je voelt je minder blij, bent vaak moe.

Jouw hoofd staat altijd aan, hoe krijg je dat ding toch rustig?
Wellicht zit je nu thuis met overspanning,- of burn-out klachten.

Veranderen start met bewustzijn

Herken je jezelf in bovenstaande punten, al zijn het er maar een paar, dan is het tijd voor een pas op de plaats. Een pas op de plaats om te voorkomen dat je meer klachten gaat ervaren. Een pas op de plaats om jouw blik op jezelf te gaan richten. Om het vanaf nu anders te gaan doen en te werken aan je psychische en lichamelijke gezondheid. Om te zorgen dat het je beter gaat.

Je kunt zelf aan de slag. Om uit deze spiraal te komen. Je doet het immers altijd al zelf. En ik gun je dat je nu steun vraagt. Om te ontdekken dat veranderen start met bewustzijn. Om je patronen te herkennen en doorbreken. Om kennis te krijgen over de noodzaak om goed voor jezelf te zorgen en jouw behoeften serieus te nemen. Om te oefenen in nieuw gedrag en zo een ander resultaat te krijgen.

Ik ga met jou op zoek naar wat je anders kunt doen. Houd je een spiegel voor. Laat je ervaren wat de voordelen zijn van het anders doen.
Ik loop met jou een stukje op en je laat je zien dat steun vragen stoer en fijn is. Je krijgt weer hoop op beter en anders.

Je merkt dat relatief kleine veranderingen een groot verschil kunnen uitmaken. Ik sluit met mijn ondersteuning aan op jouw behoeften en achtergrond. Vanuit veel kennis en ervaring en een goede intuïtie onderzoek ik waar bij jou de beweging mogelijk is. Zodat je het anders gaat doen. En je een ander resultaat krijgt.

Het kan altijd anders

Tijdens mijn opleiding als verpleegkundige in 1981 (pjoe, wat lang geleden he?) leerde ik bijna niets over het voorkomen van ziekte. Hoorde ik niets over het belang van gezonde voeding en slaap, bewegen, stress management, hulpbronnen inzetten. Hoorde ik niets over luisteren naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te gaan schreeuwen.Ik had geen idee van het belang en de helende kracht hiervan.

Een burn-out in 1991 maakte het anders. Opeens was ik ziek, zonder dat ik de signalen opgepakt had die aangaven dat de burn-out eraan kwam. Niets luisteren naar het fluisteren. Mijn lichaam schreeuwde en ben 10 maanden onderweg geweest om te herstellen. Daarna ben ik op zoek gegaan. Naar het format van gezond zijn en je gezond voelen.

Inmiddels weet ik wat daarin belangrijke factoren zijn en wil ik dat uitdragen in de wereld. Mijn geleerde lessen doorgeven om te voorkomen dat andere mensen zo abrupt tot stilstand gebracht worden. En als die stilstand of de klachten er dan toch al zijn, om hoop en vertrouwen te bieden dat we zelf veel kunnen beïnvloeden en het altijd weer anders en beter kan worden. Want dat kan echt, dat ervaar ik elke dag met mijn cliënten en patiënten. Van het lang geleden verplegen van zieken richt ik me nu volledig op het bevorderen van gezondheid, op psychisch en lichamelijk gebied.

Ik geloof er heilig in dat we veel kunnen beïnvloeden aan onze gezondheid en wil dat geloof, die hoop en dat vertrouwen uitdragen. In veertig jaar gezondheidszorg heb ik gezien en geleerd wat ziek maakt en gelukkig ook wat gezond maakt en houdt. Er is altijd hoop op beter.

Veertig jaar ervaring in de gezondheidszorg

Toen ik in 1981 startte met de opleiding van A-verpleegkundige was ik nog net geen 18. Al snel werd ik in het diepe gegooid en startte op de interne afdeling. Daar lagen mensen die vaak ernstig ziek waren. Dood gingen. Ik was er als de dood voor. Deed mijn best om hen te ontlopen, hoe moest ik daar in godsnaam mee omgaan?

Een terminale patiënt gaf me in die tijd een groot cadeau. Hij had in de gaten dat ik hem ontliep. Riep me bij zich en vertelde me wat hij waarnam. Dat was voor mij een prachtige les. Dat hij dit in de gaten had en het de moeite waard vond dit met mij te delen.

Sindsdien doe ik het anders en ga de confrontatie aan met dat wat moeilijk is in plaats van het te ontlopen. Ik maakte mijn opleiding af en werkte daarna onder andere op de EHBO van een groot ziekenhuis. Groot leed, spanning, hectiek en dood waren vast onderdeel van mijn dagen. Dat bleef niet ongestraft.

Mijn burnout in 1991 bood me een grote levensles. Ik ontdekte dat ik in mijn hoofd leefde en het contact met mijn lichaam volledig kwijtgeraakt was. Ik ontdekte ook dat ik een hoog sensitief zenuwstelsel heb waar ik goed voor heb te zorgen. Ik besloot actief te werken aan gezondheidsbevordering. Zowel bij mezelf als voor patiënten en cliënten. Deed opleidingen op het gebied van gedragsverandering en voorlichting, preventieve gezondheid, hormonen, lichaamswerk en coaching. Werkte als docent, trainer en voorlichter, leidinggevende en beleidsmaker. Onder andere in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken.

Nog steeds ben ik Big-geregistreerd verpleegkundige.
Naast coach ben ik ook praktijkondersteuner huisartsen in de geestelijke gezondheidszorg (POH GGZ) en geef ik workshops en scholing. Ik vind het erg belangrijk om de kennis over het zenuwstelsel breed uit te dragen.

Ook ben ik paardencoach en zet ik paarden en natuur in om nog impactvoller te zijn tijdens mijn coaching. Ik werk oplossings, -en lichaamsgericht en kijk door de bril van het zenuwstelsel. Want als je uit psychisch of lichamelijk uit balans bent is er altijd sprake van ontregeling in jouw zenuwstelsel.

De polyvagaal theorie is een belangrijke bron van inspiratie. Samen met een collega geef ik hier trainingen over, wil dat de hele wereld weet dat werken met het zenuwstelsel belangrijke handvatten biedt naar een gezond en veerkrachtig bestaan.

Vaak zeggen mijn cliënten: “het is zo simpel en je moet het even weten”. Of:” Had ik dit maar jaren eerder geweten”. Of: “Waarom vertelde niemand me dit eerder?” Elke keer weer word ik gelukkig als ik dit hoor. Dat ik uit kan dragen wat ik allemaal geleerd en ervaren heb en de bevestiging krijg dat het klopt.
En mijn missie is dit uit te dragen zodat steeds meer mensen zeggen:” Het is zo simpel en je moet het even weten”.

Er is altijd hoop op beter

Ik heb het heilige geloof en vertrouwen dat er altijd hoop is. Dat er altijd hoop is op beter en anders. Dat je door iets anders te doen een ander resultaat krijgt, want zo werken onze hersenen. Die kunnen altijd veranderen en nieuwe paden aanleggen.

Ik werk vanuit de overtuiging dat wat je aandacht geeft groeit. Ik denk en werk holistisch en vanuit de visie dat de som der delen de uitkomst bepaalt. De natuur en paarden zijn mijn mede-coaches, zij versterken mijn coaching.

Mijn missie is heel veel mensen de hoop te geven dat het beter kan worden. Misschien niet perfect en wel beter dan het nu is. Ik heb ook de overtuiging dat je door met jezelf en je patronen aan de slag te gaan gezonder en veerkrachtiger wordt. Dat je als de regie neemt over je leven, zelf achter het stuur zit en jouw weg bepaalt je leven leuker wordt.

Download nu mijn E-boek

Een aantal van mijn belangrijkste ontdekkingen van de afgelopen veertig jaar gezondheidszorg en vele opleidingen heb ik voor je opgeschreven. Ik deel met jou de tips en inzichten waar ik zelf veel aan heb. Waarvan ook mijn cliënten en patiënten aangeven dat ze hen helpen.

Het lezen van mijn e-boek helpt je een stuk op weg. Ik beloof je dat als je actief aan de slag gaat met de inhoud dat het anders wordt. Ik ben benieuwd naar wat mijn e-boek jou brengt en hoor graag je reactie.