Focus op problemen

0 Reacties

Focus je op de problemen in je leven?

Of op het positieve? Het is soms best een uitdaging om positief door het leven te gaan. Zeker in deze  tijd.

Denk je veel na over wat er niet goed gaat in jouw leven, of in de wereld? Wordt je aandacht als vanzelf getrokken naar dat wat je vervelend vindt, of dat wat je ergert? Daar waar je je zorgen over maakt? Volg je vaak het nieuws, ook al voel je dat dat van alles met je doet? Zie je gelijk de zooi die je kinderen maken? Of de foutjes in het werk van je collega? Heb je meer stress dan je lief is?

Het zo zo maar kunnen dat jouw oerbrein dan vaak de regie heeft. Dat je vanuit overleefresponsen aan het reageren bent. Dat zijn de reacties van vechten, vluchten en bevriezen. Als je niet ingrijpt kan je de hele dag “aanstaan”. Over je schouders kijken, alert zijn op het gevaar. Je kunt hier zelfs lichamelijke klachten van krijgen. Je lijf gaat vast zitten. Of je voelt je angstig of gedeprimeerd. We zijn namelijk niet gebouwd om lang “aan” te staan, zonder weer “uit” te gaan. Dat gaat ten koste van onze algehele gezondheid.

Gelukkig hebben we ook een denkbrein.

Dat kan ons helpen de reactie van het oerbrein te overschrijven.

Wat mij helpt is de wetenschap dat wat je aandacht geeft groeit. Als je aandacht vaak uitgaat naar het gedoe in je leven dan is de kans groot dat je in die staat blijft hangen en je nog meer gedoe en ellende vindt. En dat je de shit steeds gemakkelijker herkent. Ons brein herkent gevaar namelijk gemakkelijker dan veiligheid. Dat was ooit natuurlijk erg handig. In die tijd dat onze overleving afhing van het inschatten of de omgeving veilig was.

Je oerbrein, dat reageert op waargenomen gevaar, kan gemakkelijk overgeactiveerd raken. En negatieve gedachten activeren dat oerbrein. Je krijgt een, vaak te grote reactie. Herken je dat? Dat je enorm in de stress schiet van iets relatief kleins. En je achteraf afvraagt hoe dit toch kon? Als we ons oerbrein niet overschrijven met het denkbrein kunnen we teveel stress geactiveerd raken.

Drie positieve gedachten

Uit onderzoek blijkt dat er 3 positieve gedachten nodig zijn om 1 negatieve te neutraliseren. Heb je veel negatieve gedachten dan kom je dus gemakkelijk in een neerwaartse spiraal. Dat vraagt bewust aan de slag gaan om weer in een lekkere vibe te komen.

Het goede nieuws is wel dat het positieve gedachten cultiveren te leren is. Het begint met bewustzijn: wat is de aard van je gedachte? Het helpt ook om jezelf te trainen om op zoek te gaan naar de positieve dingen in je omgeving of leven. Zeg maar de uitzondering van het probleem. Ook positieve taal gebruiken helpt. Het blijkt dat onze genen daar blij van worden en je je immuunsysteem en feel good hormonen boost en het zelfherstellend vermogen van je lichaam aanzet.

In mijn e-boek geef ik krachtige tips die je ondersteunen om jouw brein op het spoor van meer ontspanning te zetten.

Hoe doe jij het? Focus je op problemen of op oplossingen?

Graag hoor ik jouw verhaal, je kunt me mailen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download gratis E-boek

Alle verandering start met bewustzijn