Lichamelijke klachten

0 Reacties

Lichamelijke klachten en een ontregeld zenuwstelsel

Heb je last van rugpijn of schouders die vastzitten? Maakt hoofdpijn of migraine dat je regelmatig beperkt wordt in je activiteiten? Je darmen spelen op en wellicht heb je last van zuurbranden?

Jouw lichaam reageert op het dagelijkse leven dat je leidt

Als je in gevaar bent, maar ook bij stress of spanning trek je onbewust je schouders op. Ga je je spieren aanspannen om te zorgen dat je weg kunt rennen voor die “tijger” uit het oerwoud. Gaat je hartslag omhoog, je ademhaling wordt wat sneller en oppervlakkiger. De energie gaat naar armen en benen, je maag en darmen en voorplantingsorganen komen op een lager pitje. Verteren en voortplanten heeft geen prioriteit als er gevaar of levensgevaar dreigt. Er komt een stollingsreactie zodat je niet gelijk doodbloedt als die tijger je in je nek bijt.

Reageren op gevaar

Evolutionair gezien zijn we gemaakt om heel adequaat te reageren op dat gevaar. Dan te vechten of vluchten, eventueel bevriezen en vervolgens weer te ontspannen en de stresshormonen ons lijf te laten verlaten. Voor een deel zijn die al afgebroken als we fysiek gereageerd hebben op het gevaar, gerend hebben of gevochten. Of, als we, zoals de dieren dat doen, geschut hebben om de actie-energie ons lichaam te laten verlaten. Logisch en mooi allemaal hé?!

Stress reactie blijft bestaan

Wat heeft de natuur dit prachtig voor elkaar. Je gaat echter in de gevarenzone komen als de stressreactie blijft bestaan. Als het niet een kortdurende staat is, maar de stress die je ervaart een groot deel van de tijd aanwezig is. Veel zitten en emoties onderdrukken maakt het effect nog groter. Ook als je altijd “aanstaat”, steeds bezig bent met een gevoel van haast, je veel problemen ervaart, maak je stresshormonen. Idem als jezelf en de wereld als negatief ziet of als je erg in je hoofd “zit”.

Langdurige stress geeft klachten

Kortdurende stress is gezond en daarvan kunnen we herstellen, zeker als we dat doen wat door de natuur bedoeld is; bewegen met aandacht. Langdurige stress put je uit en geeft klachten.

Wil je stappen zetten naar een meer ontspannen leven?

Leren en ontdekken wat het werken met lichaam en zenuwstelsel jou oplevert?

Stuur je me een berichtje?

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download gratis E-boek

Alle verandering start met bewustzijn