Masseer jij jouw hersenen?

0 Reacties

Hoe zit jij in jouw vel?

Ben je tevreden over hoe je je voelt? Over hoe jouw lichaam het doet en meewerkt? Voel je je meestal opgewekt en in balans? Geef je jezelf qua gemoed een voldoende of meer? Als jouw antwoorden nee zijn dan is het de moeite waard om verder te lezen. Om na te gaan of je met meer bewegen verbetering kunt krijgen. Want bewegen is namelijk een oerbehoefte. Als we niet genoeg bewegen kan dat allerlei klachten veroorzaken.

Honderd jaar geleden liep de gemiddelde mens 15 kilometer op een dag. Nu ongeveer 2. Dat is heel jammer. Niet alleen jammer, dat is ook schadelijk voor onze gezondheid.

Hoe doe jij het?

Loop je elke dag?

Sta je regelmatig op, ook als je thuis werkt? Om even te bewegen? Te stretchen? Misschien werk je wel achter een sta-tafel, dat is geweldig. Het blijkt dat je je brein en lijf dan veel meer stimuleert en dat staan gezonder is dan zitten.

Als je veel zit is dan is deze informatie voor jou belangrijk.

Want…..Als je zit adem je minder goed door. Je buik en darmen drukken je middenrif een beetje omhoog. Dat maakt dat je longen zich minder vanzelfsprekend kunnen uitzetten. Bij zitten is het ook verleidelijk je schouders wat op te trekken. Zodat er spanning in je schouders en nek komt. Als je veel zit heeft dit een negatief effect op je immuunsysteem. Ook op je botaanmaak en bloeddruk. Ook je darmen hebben last van veel zitten, ze hebben de massage nodig van de spieren tijdens bewegen, om het lekker te kunnen doen.

Bewegen maakt gezond.

Het goed nieuws is dat alleen al wandelen heel veel brengt. Recent onderzoek in de neurowetenschap benoemt dat wandelen de grootste probleemoplosser is. Bij beweging komen je hersenen namelijk ook in beweging. Ze worden daar sterker en krachtiger door. Worden beter doorbloedt. Je cognitieve vermogens nemen hierdoor toe. Het helpt dus om meer helder te denken, meer overzicht te hebben. Het beste uit je denkbrein te halen.

Door bewegen worden er ook endorfines (feeldgood hormonen) gemaakt. Die maken je onder andere weerbaarder tegen depressie. Bewegen ondersteunt je immuunsysteem. Heeft een positief effect op je botaanmaak, je bloeddruk en darmwerking.

Best veel redenen toch, om dat actief in te zetten in je dagroutine?

Leuk weetje, als je beweegt op een ruwe ondergrond heeft dat een nog groter effect. Je hersenen worden harder aan het werk gezet. En dat is goed voor ze.

Ook bewegingen maken waar je over na moet denken, zoals achteruit lopen, je linker knie optillen en met je rechterhand aantikken, maakt dat het positieve effect van je bewegen versterkt wordt. En ander cool gegeven is dat nuchter bewegen nog beter werkt dan het op andere momenten te doen.

Nuchter bewegen

De meeste winst van het bewegen behaal je door te bewegen voordat je gaat eten. Nuchter bewegen maakt dat er gelijk immuunsysteem versterkende stofjes aangemaakt worden. Daarbij ook je armen actief inzetten, bijvoorbeeld door een paar push-ups te doen, versterkt dat nog. Sinds ik dit weet ga ik voor eten altijd even lekker op en neer springen en doe ik de push-ups, tot grote schaamte van mijn kinderen.

Bij mijn coaching zie ik de mens als geheel. Neem ik de werking van ons lichaam, brein en zenuwstelsel mee. En voeding, bewegen, slapen, hobby’s, hulpbronnen en relaties.

Om met de coachee te kunnen onderzoeken waar verbetering mogelijk is.

Want veranderen kan, altijd.

Beweeg jij regelmatig? Haal je de 10.000 stappen op de dag? Ben je je bewust van het belang van bewegen voor een gezond lijf en brein?

Graag hoor ik jouw ervaringen.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download gratis E-boek

Alle verandering start met bewustzijn