Onze overeenkomst met de kikker

0 Reacties

Ken jij het onderzoek met de kikker?

Uit een (gruwelijk) experiment blijkt dat een kikker blijft zitten in water dat langzaam verwarmd wordt tot het kookpunt. Hij heeft niet het benul er op tijd uit te springen. Hij eindigt gekookt.
Als de kikker in heet water gegooid wordt springt hij er wel uit.

Je denkt nu vast, domme kikker….

Helaas gaat het zo ook bij ons, mensen

We voelen vaak niet dat ons “water” langzaam opwarmt. Als we teveel “aan” staan, haast hebben, veel bezig zijn met de behoeften van anderen, de lat hoog leggen of altijd maar actief zijn, dan reageren ons lichaam en zenuwstelsel daarop.

Raken we stress geactiveerd

Die “stand” maakt dat we de blik naar buiten richten. Steeds meer reageren op wat er in onze buitenwereld gebeurt. In die stand is het onlogisch waar te nemen hoe het in onze binnenwereld is. De interoceptie, het zintuig dat ons lichaam van binnen de hele dag googelt, kunnen we dan niet “verstaan of goed duiden”.Nog sterker, het fluisteren van de signalen van ons lichaam komt niet in ons bewustzijn als we teveel bezig zijn met aandacht buiten onszelf. Ons zenuwstelsel pakt dat namelijk op als overleven.

Langzaam gekookt

En dus, net als de kikker, raken we langzaam gekookt omdat we niet in de gaten hebben dat ons water warmer wordt. We hebben niet het benul eruit te springen. Er komt het moment dat het lichaam harder gaat roepen. Roept dat we het hete bad moeten verlaten.

Het lichaam roept…

Net zo lang tot je wel moet luisteren en pas op de plaats moet maken, omdat jouw lichaam je stopt. Opeens zit je met een burn-out die uit de lucht lijkt te vallen, simpelweg omdat je niet in staat was signalen vroegtijdig te herkennen. Ik heb dit zelf ooit meegemaakt. Of zitten je nek, rug of schouders vast, geen beweging meer in te krijgen. Paniek of angst die overspoelt is ook vaak het gevolg van opgebouwde spanning die we niet op tijd signaleerden. Veel andere klachten op lichamelijk of psychisch gebied idem.

Voorkom dat je gekookt raakt

Neem tijdig rustmomenten.

Waarbij je lummelt, geniet van natuur.
Muziek bewust luistert.
Eet met aandacht, snuif geuren op die fijn zijn.
Ga lekker in bad, onder de douche of naar de sauna.
Trakteer jezelf op een massage.
Lees een fijn boek.
Maak een dansje.

Voel de zon op je gezicht en de wind in je haren. Loop bewust, voel hoe je stap voor stap jouw voeten neerzet en kijk heel rustig, je hoofd langzaam draaiend om je heen.

Lummel en vertraag

Neem de tijd om dingen te doen waar je blij van wordt en ontspant.
Dat draagt bij aan het beter kunnen luisteren naar het fluisteren van jouw lichaam. Dit helpt je om met een teen te kunnen voelen hoe warm jouw water is.

En voorkomt dat je eindigt als de gekookte kikker.

Wil je voorkomen dat je gekookt raakt? Of beter leren voelen hoe warm de temperatuur is van jouw water? Zodat je steeds weer op tijd kunt ingrijpen en bijsturen?

Je kunt gelijk tijd plannen in mijn agenda.

Check de temperatuur

Ik ga met  jou na hoe het zit met de temperatuur van jouw water.
Je krijgt gelijk tools en uitleg die je kunt inzetten. Om zo jouw beste leven te gaan leven.

Spreek je me liever live? Wil jij kans maken op een gratis coaching in het bos of bij de paarden?
Stuur me een berichtje als reactie op deze blog, waarin je vertelt wat jouw uitdaging is waar je mijn coaching bij wilt gebruiken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download gratis E-boek

Alle verandering start met bewustzijn