Angst en paniek

0 Reacties

Angst en paniek.

Heb je er last van? Dat je hart opeens als een dolle gaat kloppen? Je zweet, het gevoel alsof er groot gevaar op de loer ligt. Veel mensen die ik spreek zeggen dat het voelt alsof je dood gaat, of zou kunnen gaan. Het voelt als levensgevaarlijk.

Als je een paar keer een paniekaanval hebt gehad is het heel verleidelijk er veel mee bezig te zijn. Om na te gaan hoe je je voelt. Of er niet weer een zit aan te komen. Het is ook verleidelijk je leven aan te passen. Situaties te gaan vermijden. Alles gericht op het voorkomen van dat overweldigende rotgevoel. Je kunt over jezelf denken dat je een zwakkeling bent, die niets aankan. Wellicht je zorgen maken over de toekomst: “hoe moet je verder als die angst steeds maar over je schouder kijkt?”

Ik spreek veel mensen die last hebben van angst en paniekaanvallen. Die daardoor soms de deur niet meer uit gaan. Die een groot deel van de dag bezig zijn met hun angst. Die denken dat het een grote black box is, waar de angst opeens uitspringt.

Die gedachte klopt niet.

Angst en paniek ontstaan in reactie op hoe je leeft. Ze kunnen ook een reactie zijn op wat je meemaakte. Of op hoe je voor jouw behoeften zorgt. Kunnen een reactie zijn op wat je eet en drinkt. Hoe je in staat bent het fluisteren van jouw lichaam te horen.

Het lijkt een onberekenbare vijand en mijn ervaring is dat er altijd “haakjes” te vinden zijn die verklaren waarom de angst en de paniek zijn kop op steken.

Want die klachten komen niet zomaar. Ze komen van teveel prikkels, of van veel willen. Ze kunnen zelfs komen door veel denken en steeds maar op zoek zijn naar wat er aan de hand is. Ze zijn het gevolg van veel aanstaan zonder genoeg uit te gaan. En ze kunnen ook nog eens versterkt worden door je voeding en wat je drinkt.

Samen speuren

Als je bij me komt met deze klachten gaan we samen speuren waar die “gevaarreactie” in jouw lichaam door veroorzaakt wordt. En natuurlijk onderzoeken we ook wat je kunt doen om die reactie te verminderen of weer weg te laten gaan. Hierin je eigen “gebruiksaanwijzing” leren kennen is erg belangrijk. En.. tot nog toe is het altijd gelukt om vermindering van de angstklachten te krijgen.

De afgelopen dagen sprak ik weer twee vrouwen die last hebben van paniekaanvallen die hun functioneren flink verstoorde. Ze denken negatief over zichzelf, omdat ze niet begrepen wat maakte dat ze steeds uit balans gingen. Hoe het kwam dat die paniek steeds z’n kop op stak.

Ik heb uitleg gegeven over hoe ons zenuwstelsel werkt. Hoe ons brein reageert op gevaar, het voelt groot en nee, die tijger komt niet uit het oerwoud. Verteld over een mogelijk hoog sensitief brein (HSP). Hoe, als we over onze grenzen gaan, er steeds meer spanning komt.

De druppel die de emmer doet overlopen

Tot opeens het moment daar is dat de befaamde druppel de emmer doet overlopen. Ik heb voorgedaan wat het verschil is tussen aandacht op de buitenwereld en aandacht gericht op onze binnenwereld (lees lichaam). Gewerkt met metaforen als de ijsberg, accu en balans. Wat we kunnen beïnvloeden met onze adem en door te bewegen op verschillende manieren. Wat er anders wordt als we onze creatieve kanten inzetten. Hoe voeding en leefstijl ons welzijn positief of negatief kunnen beïnvloeden.

Het kan echt beter worden!

Ik ben super blij en geraakt te horen en te zien wat de verschillen zijn na 1 en bij de ander na 3 weken. Terug te horen dat het gesprek is binnen gekomen en hen helpt hun “gebruiksaanwijzing” opnieuw te leren kennen. Te horen hoe ze in staat en bereid zijn stappen te zetten en te veranderen. Ze te zien stralen en van hen te horen dat ze meer vertrouwen hebben in dat het echt weer anders kan worden.

Waarom ik dit bericht post? Niet om te laten zien hoe geweldig ik ben. Wel omdat ik elke dag ervaar dat deze, relatief simpele benadering, bijdraagt aan een stevigere basis. Het is mijn missie dit verder uit te dragen. Heb jij last van angst of paniekklachten? Wil je je rustiger voelen?
Stuur me een berichtje, dan denk ik met je mee.

Heb je mijn e-boek al gelezen? Daarin staan veel tips die je kunt inzetten om je rustiger en meer ontspannen te voelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download gratis E-boek

Alle verandering start met bewustzijn