Visualiseren

0 Reacties

Visualiseren = de goede kant op fantaseren

Herken je het, dat het verleidelijk is de rampenscenario’s voor je te zien? Dat wat er allemaal mis kan gaan als….Wat je natuurlijk een onrustig gevoel geeft, want zo werkt ons brein en zenuwstelsel.

Actief aan de slag gaan met de andere, de positieve, kant op fantaseren levert relaxte gevoelens op. Uit onderzoek blijkt dat visualiseren bijdraagt aan meer gezondheid en geluksbeleving. Veel succesvolle mensen zoals topsporters, filmsterren en zakenmannen en -vrouwen visualiseren regelmatig.

Wat is visualisatie nou eigenlijk precies?

Bij visualisatie schep je een beeld van datgene wat je wilt bereiken. Hierbij maak je alles tot in de details zintuigelijk specifiek: wat zie je, hoor je, ruik je of voel je als je je doel hebt bereikt? Voor de hersenen maakt het niet uit of het echt is of niet, ze herkennen alleen patronen die als netwerken in de hersenen terug te vinden zijn.

Als je je gedrag verandert, veranderen deze zenuwnetwerken ook en dit proces heet ‘neuroplasticiteit’. Door te visualiseren kun je dus letterlijk je hersenen veranderen, net zoals dat gebeurt bij gedragsverandering of fysieke training. Dit betekent bijvoorbeeld dat je beter kunt worden in een bepaalde sport door er enkel over te visualiseren.

3 basisvoorwaarden

Het aanleren van nieuwe hersenpatronen wordt neurotraining genoemd. Om het maximale uit neurotraining te halen, is het belangrijk dat je aan de volgende drie basisvoorwaarden voldoet:

  1. De verandering moet zo belangrijk zijn dat je ervan droomt. Arnold Schwarzenegger zegt dat hij Mister Olympia is geworden door de kracht van visualisatie. Hij stelde zich voor dat hij veel grote spieren had.
  2. Je moet geloven dat je kunt veranderen. In de hersenen is een aantal gebieden die het third motor system worden genoemd. Deze horen bij het emotionele oerbrein en kunnen je acties effectiever laten verlopen. Als je iets écht gelooft, activeer je dit systeem en kost het uitvoeren van een taak veel minder energie. Je houdt dus energie over.
  3. Het is belangrijk dat je van het proces geniet. Leren vraagt geduld, dus moet je het veranderingsproces prettig vinden om het vol te houden. Een positieve activiteit stimuleert ons reward system, waardoor we de beloning ook intern voelen.

Visualisatie verbetert prestaties met 15 tot 20 procent

Door regelmatig te visualiseren kunnen je prestaties met wel vijftien tot twintig procent toenemen. Dit is één van de redenen waarom veel mensen visualiseren. Succesvolle mensen die hun doelen behalen – zowel zakelijk als privé – visualiseren met zintuiglijke precisie.

Visualisatie voor gezonde hersenen

De mate van creativiteit die nodig is om te overleven, wordt ‘cognitieve druk’ genoemd. De oermens had regelmatig cognitieve druk, terwijl de moderne mens dit nauwelijks ondervindt. In onze huidige maatschappij is de cognitieve druk verminderd. Waar de oermens zijn hersenen moesten kraken om een oplossing voor een probleem te bedenken, pakken wij onze telefoon om het even te Googlen. Alles is tegenwoordig op Google te vinden. Lekker makkelijk, maar comfort heeft een prijs in de hersenen. Daarnaast gebruiken we tegenwoordig steeds vaker een navigatiesysteem, waardoor we het wegennetwerk niet meer uit ons hoofd hoeven te weten. En het telefoonboek in je smartphone onthoudt alle telefoonnummers, waardoor we ze niet meer in ons hoofd hoeven op te slaan.

If you don’t use it, you lose it

Dit soort moderne technieken zorgen ervoor dat we het probleemoplossend vermogen van onze hersenen steeds minder hoeven te gebruiken. Hierdoor ontstaat er een tekort aan cognitieve druk. Tegenwoordig worden de hersenen bij veel mensen te weinig uitgedaagd. Het vermindert de gezondheid van de hersenen, want ‘if you don’t use it, you lose it’ (als je het niet gebruikt, verlies je het).

Je hersenen worden pas gestimuleerd als je ze aanspreekt. Hoe meer jij vraagt, hoe meer het brein zich zal ontwikkelen. Door regelmatig te visualiseren, zet je je hersenen aan het werk. Dit komt de gezondheid van je brein ten goede.

Visualisatie als medicijn

Door te visualiseren kun je klachten verminderen. Daarnaast vermindert het stress en verbetert het je immuunsysteem. Visualisatie wordt daarom steeds vaker in de medische praktijk toegepast. Vaak moeten patiënten naar een CD met instructies luisteren, dat geeft houvast en minder klachten. Visualisatie is een van de oudste helende technieken, en er is sinds de jaren zestig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect.

Visualisatie voor meer geluk

Door middel van visualisatie kunt je je zelfbeeld sturen en je zelfbeeld bepaalt hoe je je voelt, hoe je je gedraagt en wat je bereikt. Dus projecteer elke dag de beelden van je gewenste toekomst op je interne scherm. Einstein zei al: ‘Inbeelding is veel belangrijker dan kennis.’ Gebruik positieve beelden om je mind en je leven te versterken. Als je zaken goed voorbereidt en visualiseert, komen er nieuwe mogelijkheden op je pad. Je bent beter in staat om goed waar te nemen en kansen te pakken.

Wat moet ik onthouden?

Alles wat je ziet in de wereld om je heen, is ooit als een idee in iemands mind ontstaan. Zo kun je ook naar jouw lichaam en leven kijken. Verandering begint in je mind. Ze is vormloos en krijgt vanaf dan concrete vorm in de werkelijkheid. Het leven is niet maakbaar, maar wel stuurbaar. Je voorstellings- en verbeeldingsvermogen zijn krachtige instrumenten om je leven de positieve kant op te sturen.

En nu?

Wil je aan de slag met visualiseren en ontdekken wat dit je oplevert?

Ik visualiseer graag met je mee.

Stuur je me een berichtje?

(Bron tekst: Oersterk)

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download gratis E-boek

Alle verandering start met bewustzijn